Monasztikus életformánk Szent Benedek Reguláját követi. Ez az életszabály 540 körül született és mind a mai napig értékátadó. Az évszázadokon átívelő és időt álló életformát leginkább a közismert alappillér az „Imádkozzál és dolgozzál!” fémjelzi.
A 10-11. század fordulópontot jelentett a keresztény Európa történetében, a civilizáció újjáépítésében. Ekkor a benedeki életszabály hűséges és életszerű adaptálásából született meg a ciszterci életforma. Az „Imádkozzál és dolgozzál!” igényes egyszerűségben öltött testet.
Ugyanez az életforma hazánkban a 20. század közepén, 1955-ben, egészen sajátos körülmények között született meg közösségünkben. Az életeligazító, az „Imádkozzál és dolgozzál!”, ugyanaz maradt, de egészen más történelmi, társadalmi, politikai helyzetben kellett – és kell ma is – életre váltani és továbbadni. Rólunk bővebben a http://www.cisztercimonostor.hu/ oldalon olvashat.
Saját részre és vendégeink számára mindig is készítettünk lekvárt, szörpöt. 2004-ben fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy fogjunk össze a környékünkön élő kiszolgáltatott helyzetbe került gyümölcstermelőkkel, akik a gazdasági életben bekövetkezett változások miatt nehéz helyzetbe kerültek. A megtermelt gyümölcsöt egyáltalán nem, vagy nagyon alacsony áron vették át tőlük. Sok családnak ezzel kérdésessé vált a megélhetése.
Munkánkban elsősorban jelenlétünk minősége a fontos, a szeretetből és szolgálatból megszülető összefogás. A testvéri közösség, melyben élünk arra hívatott, hogy a szolidaritás útján ezzel a látható jellel vigye az igaz, jó, szép örömhírét mindazokhoz, akik termékeinkkel találkoznak.